Sunday, August 30, 2009

Balik kampung

"oooOOooo Balik kampung...OooooOOoo...Balik kampung..." kedengaran pekikan seorang siswa dari luar bilik. Suaranya garau-garau basah. Lagu itu cukup popular dan didendangkan oleh Allahyarham Sudirman. Pekikan itu membuak nostalgia di kalbu lalu melirik kerinduan pada kampung halaman.Kelihatan TIKET Keretapi tergantung di papan tanda.Tertera detailnya dengan ringkas

Destinasi: Kuala Lumpur Tarikh: 18 september 2009 Masa: 5.15 petang Harga: RM21.00

Tiket itu baru sahaja dibeli seorang sahabat, Brother ALLAN, seorang keturunan Kelabit Cina, memeluk Islam ketika di sekolah menengah.
"Brother, By the time you pick your wife,Can you please help me to buy Tiket to KL by date of 18 september 2009 at 5.15 pm? " ringkas SMS(Short massange service) dihantar kepada no Brother ALLAN. Atas teknolgi yang canggih dan serba moden ini, semua perkara jadi mudah. Alhamdulillah.

Waktu Ramadhan inilah, buat yang menjadi perantau di negeri lain mahupun negara lain, pasti kerinduan itu mencanai-canai dihati. Terkenang pada yang di kampung halaman, pada yang telah pergi dahulu meninggalkan alam. Pasti sedikit sebanyak mencoret kesenakan dihati....Bias-bias sedih dan gembira menuntun emosi. Riak-riak wajah yang telah pergi menyusul di bayangan. Seolah-olah bangkit menyeru semangat kasih. Itulah buah penangan Ramadhan dan Syawal yang bakal menjelma.

Namun, bayangan itu tak pernah sesekali kita fikirkan tapi ia datang bersahaja. Ada yang cukup rindu dengan kampung halaman. Hingga sanggup bertungkus lumus, berebut sakan membeli tiket. Kadang-kadang ada yang terlepas. Kadang-kadang ada yang tertipu. Hakikat dunia, tidak selamanya indah. Namun, kenapa jarang-jarang antara kita rindu akan mati?

Sebut soal "MATI". Ramai gerun. Ramai takut. Ramai gelisah. Hingga ada yang sanggup berbelanja berjuta-juta untuk mengelak dari mati.

Balik kampung sempena Raya yang bakal menjelma, ramai yang mempersiapkan diri. Ramai yang bersedia, bershopping sakan, mengalahkan Tauke Kedai Borong. Kenapa tidak persediaan untuk "MATI" itu juga dibuat sedemikian?

MATI itu adalah PASTI!
MATI itu adalah matlamat hidup!
Untungnya Raya dan tarikh balik kampung kita tahu bila waktunya.
Namun, MATI itu tak pernah sesekalipun dicatat dan diiklankan bila.
Malah, mungkin boleh jadi selepas ini?

APakah persiapan kita menjelang kematian?
Sudahkah kita bersiap untuk mati?
Masa semakin singkat.....
detik semakin berjalan...
Waktu terlalu dekat....
untuk tanah menunggu penghuninya..
Bercerita tentang mati...

Sini saya lengkapkan penutup entry kali ini dengan kisah Berpisahnya roh dari jasad..semoga menjadi Pedoman buat kita bersama...

KISAH BERPISAHNYA ROH DARI JASAD

Dalam sebuah hadith daripada Aisyah r.a katanya, "Aku sedang duduk bersila di dalam rumah. Tiba-tiba Rasulullah s.a.w. datang dan masuk sambil memberi salam kepadaku. Aku segera bangun kerana menghormati dan memuliakannya sebagaimana kebiasaanku di waktu baginda masuk ke dalam rumah. Rasulullah s.a.w. bersabda, "Duduklah di tempat duduk, tidak usahlah berdiri, wahai Ummul Mukminin." Maka Rasulullah s.a.w. duduk sambil meletakkan kepalanya di pangkuanku, lalu baginda berbaring dan tertidur.

Maka aku hilangkan uban pada janggutnya, dan aku dapat 19 rambut yang sudah putih. Maka terfikirlah dalam hatiku dan aku berkata, "Sesungguhnya baginda akan meninggalkan dunia ini sebelum aku sehingga tetaplah satu umat yang ditinggalkan olehnya nabinya." Maka aku menangis sehingga mengalir air mataku jatuh menitis pada wajah baginda. Baginda s.a.w. terbangun dari tidurnya seraya bertanya, "Apakah sebabnya sehingga engkau menangis wahai Ummul Mukminin?" Masa aku ceritakan kisah tadi kepadanya, lalu Rasulullah s.a.w. bertanya, "Keadaan bagaimanakah yang hebat bagi mayat?" Kataku, "Tunjukkan wahai Rasulullah!"

Rasulullah s.a.w. berkata, "Engkaulah katakan!," Jawab Aisyah r.a : "Tidak ada keadaan lebih hebat bagi mayat ketika keluarnya mayat dari rumahnya di mana anak-anaknya sama-sama bersedih hati di belakangnya. Mereka sama-sama berkata, "Aduhai ayah, aduhai ibu! Ayahnya pula mengatakan: "Aduhai anak!" Rasulullah s.a.w. bertanya lagi: "Itu juga termasuk hebat. Maka, manakah lagi yang lebih hebat daripada itu?" Jawab Aisyah r.a : "Tidak ada hal yang lebih hebat daripada mayat ketika ia diletakkan ke dalam liang lahad dan ditimbuni tanah ke atasnya. Kaum kerabat semuanya kembali. Begitu pula dengan anak-anak dan para kekasihnya semuanya kembali, mereka menyerahkan kepada Allah berserta dengan segala amal perbuatannya." Rasulullah s.a.w. bertanya lagi, "Adakah lagi yang lebih hebat daripada itu?" Jawab Aisyah, "Hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih tahu."

Maka bersabda Rasulullah s.a.w.: "Wahai Aisyah, sesungguhnya sehebat-hebat keadaan mayat ialah ketika orang yang memandikan masuk ke rumahnya untuk memandikannya. Maka keluarlah cincin di masa remaja dari jari-jarinya dan ia melepaskan pakaian pengantin dari badannya. Bagi para pemimpin dan fuqaha, sama melepaskan serban dari kepalanya untuk dimandikan."Di kala itu rohnya memanggil, ketika ia melihat mayat dalam keadaan telanjang dengan suara yang seluruh makhluk mendengar kecuali jin dan manusia yang tidak mendengar. Maka berkata roh, "Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah, lepaskanlah pakaianku dengan perlahan-lahan sebab di saat ini aku berehat dari kesakitan sakaratul maut." Dan apabila air disiram maka akan berkata mayat, "Wahai orang yang memandikan akan roh Allah, janganlah engkau menyiram air dalam keadaan yang panas dan janganlah pula dalam keadaan sejuk kerana tubuhku terbakar dari sebab lepasnya roh," Dan jika mereka memandikan, maka berkata roh: "Demi Allah, wahai orang yang memandikan, janganlah engkau gosok tubuhku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya roh."

Apabila telah selesai dari dimandikan dan diletakkan pada kafan serta tempat kedua telapaknya sudah diikat, maka mayat memanggil, "Wahai orang yang memandikanku, janganlah engkau kuat-kuatkan dalam mengafani kepalaku sehingga aku dapat melihat wajah anak-anakku dan kaum keluargaku sebab ini adalah penglihatan terakhirku pada mereka. Adapun pada hari ini aku dipisahkan dari mereka dan aku tidakakan dapat berjumpa lagi sehingga hari kiamat." Apabila mayat dikeluarkan dari rumah, maka mayat akan menyeru, "Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meninggalkan isteriku menjadi janda, maka janganlah kamu menyakitinya. Anak-anakku telah menjadi yatim, janganlah menyakiti mereka. Sesungguhnya pada hari ini aku akan dikeluarkan dari rumahku dan meninggalkan segala yang kucintai dan aku tidak lagi akan kembali untuk selama-lamanya."

Apabila mayat diletakkan ke dalam keranda, maka berkata lagi mayat, "Demi Allah, wahai jemaahku, janganlah kamu percepatkan aku sehingga aku mendengar suara ahliku, anak-anakku dan kaum keluargaku. Sesungguhnya hari ini ialah hari perpisahanku dengan mereka sehingga hari kiamat."


No comments:

Post a Comment