Tuesday, June 9, 2009

Sungai Miri

Adakala dulu ia berwarna jernih, sekarang ia berwarna hitam pekat. Seolah-olah ia memalitkan tanda-tanda ke"mirian"nya, yakni Bandar Minyak, lantas ia berwarna hitam pekat seperti minyak mentah yang belum diproses.Dicatatkan dalam website " http://www.1s1rcommunity.net/index.cfm?&menuid=32&parentid=31 ", sungai miri adalah antara sungai yang paling tercemar. Panjang sungai Miri hnya 45km sahaja. Dan saiz nya pula 582Km2. Kenapa isu sungai Miri timbul? Bukan saya ini aktivis alam. Cuma sahaja saya mahu mencetus satu analogi mengenai sungai miri dan masyarakatnya. Aliran sungai Miri ini tidak pernah berubah. Sehala. Tak pernah bertentangan. Melainkan, apabila lautan menjadi melimpah, dan sebagainya. Semakin hari semakin tercemar sungai miri. Hakikat ini tidak pernah berubah. Dari coros mata rambang yang kecil ini, melihat keadaan sungai Miri, yang sentiasa sibuk dengan nelayan-nelayan, kapal-kapal besar yang singgah, keadaannya tak pernah berubah. Sekolah rendah saya dulu juga berdekatan dengan sungai Miri, bersebelahan sahaja. Apatah lagi rumah ini, kira kira 200 Meter sahaj dari sungai Miri. Aliran sungai Miri hanya sehala. Nyata kerana itu juga, antara penyebab kenapa ia mudah tercemar, sebenarnya, bukan sungai Miri sahaja sedemikian, termasuk semua sungai di seluruh dunia. Jika ia mengalir dua hala dalam satu masa, pasti itu satu keajaiban yang tak pernah terlintas di otak manusia.Andailah sungai Miri ini mengalir dua hala, pastinya dunia ini akan berubah. Mungkin, semakin pesat, rutin-rutin para nelayan pun boleh berubah. Kapal pedagang-pedagang pun berubah arah. Dunia pun berubah. Begitu juga dengan soal manusia. Manusia terlalu bergantung dengan rutin seharian. Tidak pernah mahu untuk mencabar pergerakan arus globalisasi. Tidak pernah mahu mencabar diri untuk terjun ke arah pembangunan minda dan akal. Ini lebih sinonim dengan rakyat Miri. Yang sentiasa mengikut kadar aliran sungai Miri. Ke Muara la sungai itu, ke muaralah tujunya mereka. Sampai bila mahu berubah? Dari amatan 4 tahun ini, sistem pentadbiran masjid, surau tak pernah-pernah diperkemas kini. Kadar peningkatan dakwah tak pernah ada, apatah lagi Islah. Kenapa semua ini terjadi? Adakah rakyat Miri ini sudah cukup puas dengan kehidupan sekarang? Dengn Islamnya dicemuh, dengan Islamnya dihina, Islamnya dihad kadar penghayatan. Hak-hak mencari ilmu disekat. Tak risaukah kalian, satu hari nanti, anak-anak Islam di Miri tak semacam anak -anak Islam. Lihat sahaja dengan gaya pakaian sudah jelas tak "ISLAMIC". Belum lagi dengan gaya bahasanya. Mungkin hal ini tak pernah kita amati. Namun, jangan satu hari nanti, Miri ini menjadi "Singapura" yang gersang laungan azan. Jangan nanti Miri ini menjadi kota Cordova, yang masjidnya ditukar menjadi gereja. Jangan dibiar kita terus ditakuk yang lama.
Seharusnya, kita warga Miri, sudah mengambil satu langkah baru, harus mengagahi diri dengan cuba melengkapi diri dengan ilmu. Biar tua mahu muda. Harus digalasi diri dengan ilmu. Ayuh kita kembali menelusuri sirah Nabawi, kisah Nabi Muhammad S.A.W, di antara masyarakat jahiliyyah. Yang berombolan manusia-manusia jahilliyah. Rasul menggagahi diri berhadapan dengan gerombolan ini. Dengan penuh hikmah dan ilmiah. Telah bertahun-tahunan mereka ini berkelana dengan ideologi keBinatangan itu. Malah, Berkurun lama mereka terperangkap dengan ideologi ini. Namun, Rasulallah S.A.W , berbekalkan Amanah dan ilmu, baginda gagahi diri berhadapan dengan puak ini. Kerana baginda mahu untuk mencabar "keselesaan" "kealpaan" "keangkuhan" "ketamakan halobaan" "kebusukan hati" yang berlaku ketika itu. Globalisasi Kejahilliyahan mereka menompokan kedasyatan sikap mereka, sehingga ada di antara mereka, meratah tubuh badan anak anak dara mereka. Merogol isteri orang. Membunuh, membunuh anak anak sendiri. Kadar Jenayah mereka boleh dikatakan mengalah Kadar jenayah yang berlaku di Amerika Syarikat biarpun di Amerika Syarikat sana, adalah kadar jenayah yang paling tinggi di dunia. Cabaran ini dipikul Nabi dengan penuh kesabaran dan ketabahan. Malah, cabaran ini menggetus tumpah darah. Korban nyawa. Korban harta. jiwa malah, baginda bersumpah "Demi jiwaku di dalam genggaman TuhanKU yang MAHA PEMURAH lagi MAHA MENGASIHANI". Baginda mencabar untuk berubah.

Inilah yang wajar diambil orang rakyat Miri, langkah untuk berubah. Caraban untuk berubah dari fahaman sekular kepada fahaman Islamisasi. Mungkin ramai tidak mahu mengubah, kerana lama sudah berkelana dan ditanam ideologi sekularnya. Lihat sahaja pemimpinnya.
Hadith riwayat ibu Majah " Islam ini umpama ikatan tali, ikatan pertamanya adalah pimpinan, ikatan terakhirnya adalah solat, jika ikatan pertama terurai, nescaya ikatan lain juga terurai"

Ayuh! Umat Islam Sarawak khasnya orang-orang Miri.Biarkan sahaja sungai Miri mengalir sehala, jangan dibiar kita ditelan kerana mengikut arus sungai yang tak pernah berubah. Kita wajar mencabar. untuk berubah perlu mencabar. Kalau bukan diri, siapa lagi?

Sungai Miri terus saja mengalir,
Di tepian tebing,
Memperlihat si pemancing,
berkelumit jiwanya,
rasa terperuk,
melihat aliran sungai sehala,
tak pernah mahu berubah,
Anak watan,
terus terjun ke sungai,
gagahi diri,
mencabar arus,
untuk mencapai hilir sungai,
jgn ke muara ke lautan.

Syukrani,
Sungai Miri

No comments:

Post a Comment