Sunday, October 26, 2008
Update..Update Up...date.... Makin malas dah rasa aku nak update. Keluh hati kecil ini. Merapu segenap hari.... Sekian lama sudah, aku tidak berbicara sesuatu yang membuka minda. Aku merasa sahaja dengan hati yang penuh lara dan kekhayalan. Fantasi mimpi menjerngah diri. Baru-baru ini, aku telah menuju ke satu mimpi yang nyata. Khayalan ini cukup memenatkan diri. Penat dan kusut menerjah ke jiwa. Hampir lumpuh seharian diri. Mungkin kalian pernah merasai kepenatan ini. Sungguh, akan ku kongsikan pengalaman 1 hari di 3 lokasi. Sri Iskandar -> Kuala Lumpur -> Kota Kinabalu... Kota Kinabalu ---> Kuala Lumpur ---> Sri Iskandar.

Selesai kuliah jam 12, aku bergegas ke Village6, bersedia sebelum berangkat ke Sri Iskandar. Persediaan ke Konvo. Terperit dihati kegirangan. Tak Sabar rasanya, melangkah kaki ke kampus lamaku. Rindu membuak2 pada adik2. Bagaimanalah agaknya perjuangan mereka? Aku berserah hanya pada ALLAH. Kerana ALLAH itu maha Penolong lagi Maha Pemurah. Perjalana ke Pudu Raya memakan masa 3 jam 1/2. Sengal bahuku. Tapi gembira juga. Kemudian, aku mengambil teksi ke LCCT. Kerana khuatir ketinggalan pesawat. Zappppp.....aku sampai ke LCCT. Jam 10.30, aku pun menaiki Pesawat. MENUJU KE KOTA KINABALU...negeri di bawah Bayu. AKu sampai sekitar 12.30 malam. Agak penat, memugah beg2 , terus aku membeli tiket, menuju ke destinasi yang seterusnya. Hotel tempat, emak ayahku menginap. Gembira hati tak terhingga, bersua yang yang tercinta dan tersayang. Tak rugi penat, dibayar dengan kenikmatan ini. Sampai satu saat, pasti kalian merindui saat ini. Dini hari, anak2 banyak derhaka pada mak ayah, ada yang sanggup membunuh ibu bapak sendiri, ada yang pernah merogol ibu sendiri. Malah ada Ayah sanggup merogol anak sendiri. Dunia yang pelik. Tapi, aku bersyukur, ibu dan ayahku bukan sedemikian. Mereka insan yang mulia. Mereka banyak mengajarku erti hidup.

Keesokannya,
Aku melangkah kaki ke Politeknik Kota Kinabalu. Hari Konvokesyen ke 12. Aku antara graduan yang berjaya. Selama ini, hanya kegagalan yang aku dengar. Ingin ku perjelaskan pada kalian. Bagiku kecemerlangan tidak boleh ditakrifkan dari sudut akademik dan kokurikulum sahaja. Tapi kecemerlangan hendaklah ditakrifkan dengan perhubungan kita dengan manusia dan ALLAH jua. Sejauh mana kita mempunyai diplomasi dengan manusia dengan hebat? Diplomasi kita dengan ALLAH dengan hebat? atau hanya sekadarnya cirit-ciritnya? Atau maha hebat? Lihat dominasi cinta kita...cinta pada siapa? Cemerlangkah kita? Jika kelakuan kita umpama setan? Cemerlangkah kita, jika kita sekadar berjoret-joret melakukan perkara terkeji? Cemerlangkah kita? Jika jika berjaya meyakinkan diri kita bahawa kita sememangnya cemerlang? Nah, mana satu perjalanan yang dinyatakan cemerlang?

Perjalanan 1 hari di tiga lokasi, menghadiahku satu makna pelajaran yang hebat. KECEMERLANGAN>?????? Ertikan dalam hidup.

Kecemerlangan warisan umat Islam. Betapa cemerlanganya pejuang-pejuang Islam dini hari. Meraih cinta yang ABADI. Menjujung perkasa cinta Sejati. Menjulang nama yang SAKTI! ALLAHUAKHBAR! Beratnya erti kecemerlangan itu.

Adakah sekalian graduan percaya, dalam kecemerlangan itu ada satu kegagalan yang tercucuk padanya? Gagal untuk membuktikan diri ini sebagai hamba yang setia. Gagal untuk menyatakan pada diri ini, hati tidak ikhlas pada cinta yang esa. Gagal membuktikan HANYA ALLAH EMPUNYA DUNIA? Cemerlangkah itu>?

Wahai adik2ku yang setia bersama kampus,
Renungkanlah, kalian kejarkan apa? Kecemerlangan yang hanya diraih di PENTAS??????? Tahukah kalian, di pentas itulah, segala lakonan dan pentas drama berlansung. Hanya sebagai peraih nafsu. Peraih populariti. Niatkan dalam diri. Kita mahu cemerlang untuk membutkikan ISLAM ITU BENAR! NERAKA ITU BENAR! ALLAH ITU BENAR! MUHAMMAD ITU BENAR! Katakan pada diri. Sungguh jiwa ini perlu pada kebenaran. Pada kebenaranlah memupuk semangat kecemerlangan!


Petang itu, aku bersalaman dengan para sahabat, lecutere, kawan2, mungkin ini kali terakhir kita bersua, mungkin akan datang mampu kita bertandang. Hidup ini singkat. Tak tahu lagi bila masa untuk bersua. Apa-apapun, ku doakan kalian dan termasuk diriku, diberi rahmat dan hidayah dari Yang MAHA ESA. Selesai ku cium pipi, ku peluk ,ku salami tangan ayah dan ibuku, mereka beredar ke hotel. Aku terus ke boarding room. Masa untuk bertolak ke KL. Terus ke Sri Iskandar. Selamat tinggal Sabah. Selamat Tinggal Politeknik. Mekar dicoret suratan kenangan. Aku rindu pada kalian. Aku rindukan kalian. Aku rindukan kalian.

2.30 pagi, aku sampai di depan UTP. Leherku sakit. Badanku lenguh. Ya ALLAH! perjalanan 1hari...mampu menjadikan aku demam. Ya ALLAH, sungguh ini sakinah dariMU kepadaku. Ku bersyukur padaMU.

SElamat Berjuang para Pejuang!

No comments:

Post a Comment