Sunday, March 30, 2008

Kau, aku dan dia?

Sesekali kita manusia, terfikir mahu mengecapi impian dalam hidup yang berteraskan nafsu dan kemahuan yang berbeza dari apa yang ada. Kadang-kadang semua itu hanyalah khayalan, terus dituai rasa sakit hati dan dengki yang berterusan.
Pada Hakikatnya, itu adalah pengajaran dan hikmah yang terdapat pada diri.
Aku, kau dan dia...cukup-cukup sangat berbeza, kadang-kadang manusia beranggapan manusia punya akal yang sama. Padahal manusia melalui sesuatu itu berbeza dengan apa yang dilaluinya. Masing-masing punya ragam dan pengalaman yang sangat-sangat berbeza. Inilah keunikan yang sangat-sangat perlu kita fikirkan. Kerana ia lambang kebesaran ALLAH. Sebagai analoginya tadi, manusia sebenarnya perlu mewujudkan satu sistem tolong menolong, bantu membantu, sokong menyokong dan bulat membulat. Tindakan ini umpama refleksi enzim-enzim di dalam badan-badan bersama dengan sel-sel yang terdapat dalam badan. Saling sokong menyokong, bantu membantu antara satu sama lain. Biarpun ia mempunyai ciri-ciri yang berbeza. Semua ini akan menjadi satu sistem yang stabil dan membolehkan pergerakan dalam badan sempurna. Jadi, bila ada virus atau bakteria yang datang menyerang, ia boleh melumpuhkan sistem badan manusia yang stabil tadi. Bahkan, boleh melumpuhkan keadaan manusia itu. Ini sebenarnya hakikat kehidupan kita sebagai manusia, umpama sel-sel dan enzim-ezim tadi yang boleh bekerja bersama-sama dengan tujuan dan matlamat yang sama dengan arahan dari Otak. Otak ini bertujuan untuk mengawal segala pergolakan dalam tubuh badan. Tanpa otak, manusia buntu dan hilang fungsi. Manusia yang mempunyai matlamat yang berbeza akan menggapai sesuatu itu berdasarkan matlamatnya. Dan sebagai natijahnya, pelbagai cara untuk menggapai sesuatu itu.
Jika direnungkan kembali, MATLAMAT Kehidupan kita adalah untuk MATI! kerana dalam matlamat sesuatu perkara adalah untuk SELESAI. Jadi, sepatutnya matlamat kita adalah diletakkan dengan gerak kerja bermatlamatkan bersedia menghadapi KEMATIAN dengan BEKALAN YANG SEWAJARNYA! Barulah kita boleh bekerja dengan sistematik dengan berteraskan rukun-rukun persediaan yang telah diciptakan oleh PENCIPTA KITA!

Sebagaimana kita tahu, ALLAH telah menjadikan kita manusia dengan tanah. Dan Tanah ini pasti akan menjadi lebih banyak jika kita akan berserap menjadi tanah nanti. Jadi jika mahu tidak mahu, segala-galanya akan tinggal kenangan. ISLAM adalah agama yang memelihara fitrah manusia. Fitrah manusia yang berkehendakkan dunia sewajarnya disalurkan melalui methode ISLAM. Barulah persediaan kita yang bakal kembali ke tanah Itu, mendapat keredhaan ALLAH.

JUM BERSEDIA!

No comments:

Post a Comment