Friday, September 19, 2008

Malaysiaku..oh Malaysiaku

Terkejut jumpa mayat - Lagi mayat dibunuh, dibakar di dalam kereta di Johor
Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIEnanhidayat.nanazmie@kosmo.com.my


BEBERAPA anggota polis memeriksa sekitar kawasan mayat serta kereta yang terbakar di Kampung Plentong Baru, Johor Bahru semalam.
JOHOR BAHRU - Hendak cari besi buruk, terjumpa mayat rentung! Itu nasib dua sahabat yang terjumpa satu mayat yang hampir rentung di dalam sebuah kereta di belakang sebuah kuil di Kampung Plentong Baru, di sini pukul 2.10 petang semalam.
Salah seorang daripada mereka yang enggan dikenali berkata, pada mulanya dia dan rakannya sedang mencari besi buruk untuk dijual di sekitar kawasan tersebut.
"Tiba-tiba saya ternampak sebuah kereta yang telah terbakar. Saya pelik kerana beberapa hari lalu kereta itu tiada di situ.
"Ketika diperiksa, saya terkejut sampai melompat apabila melihat ada mayat yang ditemui terikat di dalam kereta itu," katanya di sini semalam.
Mayat yang masih belum dikenalpasti identitinya itu dipercayai mati lebih daripada 24 jam.
Sebelum ini, pelajar cemerlang, Lai Ying Xin, 16, telah diculik, dibunuh dan dibakar kejam sebelum mayatnya ditemui hangus di kawasan semak di Taman Putri, Kulai Jaya di sini Selasa lalu.
Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainudin Yaakob semasa dihubungi berkata, mayat mangsa telah dihantar ke Hospital Sultanah Aminah di sini untuk dibedah siasat dan dipercayai mangsa bunuh.Saban hari di Malaysia, semakin berkumandang seruan bunuh membunuh, rogol merogol...sex bebas, budaya hedonisme, Dadah dan macam2 lagi isu yang tak sering kering di perkatakan. Hal ini menjadi rutin sajian pembaca mahu penonton berita. Adakala lain, adakala berbeza. Tapi intinya tetap sama....BUNUH! ROGOL! DADAH! dan macam-macam lagi. Adakah Malaysia telah terarah menjadi negara tanpa manusia? Wancana kali ini bukan ingin berbicara benda ya sahaja. Tapi mahu para pembaca menongkah kembali Sirah Nabi dan Al Quran yang terkatup lama dek disinggah debu..... DI MANA PERGINYA PEMIMPIN YANG ADIL!

Adakah negara Malaysia ini negara yang membuahkan keberkatan dan rahmat dari ALLAH? Baldatun Thoyyibatul Wa Rabbul Ghaffur? Sehari-harian sahaja, kita diwar-warkan benda yang tak seharusnya diperdengarkan. Agak-agaknya minda saya semakin berkocak kelana dengan berita ini. Perit tapi tetap harus ditelan. Ia adalah realiti. Sanubari ini bertelagah sesama jiwa. Mahupun perubahan berlaku pada MALAYSIA yang TERCINTA!

Duhai Rakyat yang bijak lagi arif berfikir...
Fenomena yang melandai Malaysia ini sebenarnya telah lama ada penyelesaiannya. Malah terbukti berkesannya. Cuma adanya, kita takut untuk mengadaptasikan masalah ini dengan penyelesaian yang sewajarnya. Kita terlalu takut berhadapan dengan kenyataan kita ini penakut! Penakut yang diletakkan pada ketakutan yang tak sewajarnya. Kita takutkan semut yang tidak berbisa, kita cuma takut olok-olok pada ular tedung yang sangat berbisa. Wajarkah?
Kita takut untuk mengimplementasikan Undang-undang ALLAH, kerana takut pada ancaman dari NATO' , dari amerika, israel? Yang semena-mena tidak sehebat mana jika dibanding dengan ancaman ALLAH AZZA WA JALLA.

Secara teorikalnya, Malaysia jika mahu menjadi kering dari Isu isu BUnuh, Rogol dan Dadah dan macam-macam lagi, maka laksanakan Hukum ISLAM. Pelaksanaan hukum Islam ini telah menjadi pengajaran buat tamadun Islam yang lalu. NEGARA yang penuh aman dan berkah. Adil dan Saksama. cuma tanya diri sendiri. Kita terlampau mencurah jiwa kita kepada nafsu serakah yang berkocak-kocakan. Membuahkan kelodak yang hina lagi keji.

Di mana kita?
Di mana AKhlak kita?
Di mana Keberanian kita?
Di mana kesungguhan kita?
Di mana Kebenaran kita?
Di mana Kasih sayang Kita?
Di mana Rasa cinta kita?
Di mana ?
Di Mana?
Di mana?

2 comments:

 1. jawapannya ada pada diri anda dan diri saya :)

  Pendapat saya, kita kena refresh balik akidah setiap ketika.
  Macam saya ni, setiap kali rasa iman dah 'tinggi', sekali Allah bagi ujian sedikit sudah 'down' balik. Ya Allah, lemahnya iman aku ni.
  Mesti ada hikmah disebalik semua ini.

  “Dan sesungguhnya Kami akan memberikan sesuatu percubaan kepada kamu, seperti ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan…” (Surah al-Baqarah, ayat 155)


  So, apa crita Syukrani? Best kah raya tahun ni? Sekarang kat UTP, active gerak dalam jemaah?

  Saya sampai sekarang, masih teraba-raba lagi hala tuju jamaah kat sini... Syuk aku rasa kami belum ada kesatuan hati yang terjamin antara kami di sini, semua x lain dan x bukan, peranan Pengerusi.

  At least kalau nampak muka kat masjid pun rasa dah syukur sangat, jangan sampai hanya waktu 'meeting' jak jumpa.

  Hmm, apa pun ni cuma luahan saya, tak perlu dirisaukan sangat, cuma cadangan yg boleh diharapkan.

  InsyaAllah jika niat dan caranya betul, AJK Pusat Islam dapat bersatu dengan erti kata yang sebenar, demi tujuan yang Satu.

  Semoga kita sentiasa dalam jemaah demi Allah dan Rasul-Nya, Demi keluarga dan demi Ummah seluruhnya.
  Ameen.

  p/s: (aku tulis ni pasal nampak cam orang tak peduli pun comment nih, so aku cakap open ja lah, hehe)

  Wassalamu 'alaikum warahmatullah.

  ReplyDelete
 2. Pilihlah pemimpin berdasarkan amatan Istiqamah dan pemikirannya, bukan didasari dengan kepopularannya...

  ReplyDelete